4 april 2012

Belastingambtenaren nemen het niet meer, Griekenland probeert belasting te betalen en uitkeringen te stoppen

Griekse belastingambtenaren nemen het niet meer. Iedereen beschuldigt hen van corruptie en incompetentie (zie o.a. De Telegraaf: Griekse belastingmedewerkers zijn kritiek beu ). Ze worden allemaal over een kam geschoren, terwijl ze allemaal zo'n goed werk doen en hun leven aan het beteren zijn. De ICT-chef van het ministerie van financiën die vorige maand op een conferentie over belastingontduiking zei hoe systematisch er gefraudeerd wordt bij de belastingdienst en hoe het aannemen van steekpenningen in zijn werk gaat wordt, is door de vakbonden voor het gerecht gedaagd vanwege schandalige laster. De eer van de Griekse belastingambtenaren is ernstig bezoedeld. Alle loopholes om belasting te ontduiken zijn volstrekt legaal en in het kader van gemakkelijker kunnen we het als belastingen niet maken wordt het gebruik ervan aangemoedigd, zoals al decennia een goed gebruik is in Griekenland. In deze zware tijden tornen aan de goede normen en waarden in Griekenland, dat is de goden verzoeken.
Het is al erg genoeg dat er in Duitsland en Nederland vrijwilligers opstaan om de vermeende onkunde van Griekse ambtenaren op te lossen door zelf voor tollenaars te gaan spelen.

Er zijn allerlei innovaties gedaan op belastinggebied in het afgelopen jaar. Er is een lijst van 4152 belastingontduikers met een belastingschuld van € 14.877 miljoen gepubliceerd. Helaas heeft dit nog niet geleid tot belastingbetalingen, maar het is toch een bemoedigend begin.(http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/24/greece-tax-dodging-crackdown).

Ook uitkeringen worden nu gecontroleerd. Gisteren was er het bericht dat een wel erg groot deel van het eiland Zakynthos (naast Ithaca) blind is en de uitkeringen voor blinden kreeg. Na controle in Athene was er een heel wat wonderbaarlijker herstel van de blindheid dan alle wonderen van Lourdes bij elkaar. (Wall Street Journal: Island of the Blind' Riles a Greek Public Facing Cutbacks ). De eilandbewoners rechtvaardigden hun vermeende blindheid met dat anders hun inkomen te laag was om van rond te komen. En met de nodige rousfeti was een dokter op het eiland eenvoudig te bewegen om een verklaring te tekenen dat men blind was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten