12 december 2012

Dutch Decline


De nieuwe prognose van DNB dat Nederland in 2013 een negatieve economische groei van 0,6% gaat krijgen heeft al geleid tot een nieuwe zegswijze: Dutch Decline (zie plaatje Wall Street Journal).
Hieronder gaat men verstaan het uiterst domme beleid om overheidsinvesteringen te gaan beperken terwijl men een enorm overschot heeft op de lopende rekening en de gezinnen aangemoedigd worden meer te gaan sparen via het ontnemen vaan toekomstperspectief.

De Rutterecessie lijkt buitengewoon hardnekkig te worden. Hersenloos bezuinigen zonder stimuleren. Uitzichtloos lang slechte tijden beloven, waar is dat lachebekje van Rutte gebleven. Je kunt het niet zo gek verzinnen bijna of er wordt een vreselijk toekomstperspectief geboden, of het nu over de zorgverzekeringen, pensioenen of werkloosheidsuitkeringen dan wel hypotheekrente gaat, de toekomst is vreselijk.
De tijdgeest schuift daardoor op richting dat je moet sparen dat je leven er van afhangt. Hypotheken zijn om af te lossen. Je gaat maar 50% opbouwen van je laatste loon als pensioen als je niet zelf spaart. Nederlanders zijn gehoorzaam en beginnen nu echt flink te sparen. We hebben een vreselijk overschot op de lopende rekening. De overheidstekorten wil men terugbrengen. Omdat de particulier / bedrijfsleven nog meer gaat sparen gaat dat niet lukken (theoretisch onmogelijk!!). Pas als men de particulier verbiedt zo veel extra te sparen kan het begrotingstekort terug bij de huidige groeiende overschotten op de lopende rekening. De Rutterecessie gaat met het ingezette overheidsbeleid leiden tot enorme overheidstekorten. Per definitie moeten de overheidstekorten totaal uit de hand lopen in deze situatie bij een eveneens per definitie instortende economie.

Je kunt alleen een keer de goede richting in krijgen als de overheid flink gaat investeren (in infrastructuur en onderwijs, snel internet etc) en zo het overheidstekort richting 6 of 7% brengt, minder is afschuwelijk slecht bij het huidige overschot op de lopende rekening en alle aanmoedigingen om hypotheken versneld af te lossen. Dit laatste bevordert de val van de huizenprijzen. Ik dacht dat het zou stoppen bij 30% van de top, maar met het huidge beleid moet er misschien eerder 50% van de prijzen af met alle gevolgen van dien voor de economische groei en overheidstekorten (en hypotheekverliezen).  Het beleid te bezuinigen op infrastructuur is uiteraard meer dan knettergek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten