18 december 2012

China, FDI, huizen en Xi als hervormer

Drie opmerkingen over China: FDI, huizen en plannen van Xi
Het buitenland investeert door in China, maar nog meer, de hoge groei van het afgelopen decennium vasthouden, daar is het butienland niet rijk genoeg meer voor.
Het minieme herstel op de Chinese huizenmarkt lijkt aan te houden (overigens trachtte men mij bij Syntrus te verlooken tot investeren in hun Azië area fonds dat 58% in China belegt , vrijwel alleen woningen(en dan telt men de 7% van Macao nog niet mee). Zo iets heeft kansen, maar riskant is het investeren in projectontwikkeling Chinese huizen wel).

Xi probeert zich steeds meer te profileren als hervormer. Kennelijk is hij niet zo conservatief als gevreesd. De angst dat de communistische partij via hervormingen zijn macht verliest neemt af. Observatory Group haalt aan dat Xi hiervoor de woorden van Deng aanhaalt uit 1992 (“Empty talk will lead a country to disarray and only hard work can take a country to prosperity”). Dat maakt hem nog niet tot een nieuwe Deng à la Kennedy, maar hij zegt corrupte politici wel de wacht aan. Alles doen om op het pluche te blijven zitten en hervormingen tegengaan, dat gaat zijn toorn opwekken. Het ziet er niet goed uit voor Bo Xi Lai. Xi hield zijn speech in Shenzen om zijn hervormingsgezinde ideeën kracht bij te zetten, hier begon het Chinese staatskapitalisme immers. Hij zal denkt Observatory Group de baas van Shenzen wel flink gaan promoveren volgend jaar. Xi houdt duidelijk heel wat meer van marktwerking dan Roemer of oud Maoïst Marijnissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten