30 december 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen gingen licht omlaag in de traditioneel stille kerstweek. De VIX steeg zorgelijk door en het geblunder van met name de republikeinen begint de beurs op te breken. Onhandig melden, dat het niets wordt dit jaar met het fiscale klif en dat de debt ceiling is bereikt, zorgden voor een plotselinge val van de futures in het kwartier na sluiting van de gewone beurs (0,8% onder slot, een mini flash crash). De S&P lijkt daardoor toch onder de 1400 te sluiten in 2012. Goldman Sachs en andere broeders van het Plunge Protection Team zullen de beurzen maandag moeten beschermen voor een grote val. Dat kan lukken, want men doet zo iets toch al vaak op de laatste dag van het kwartaal/ jaar.En Jim O Neill zegt ook al dat je je geen zorgen hoeft te maken http://www.businessinsider.com/jim-oneill-fiscal-cliff-2012-12

Obama stelt zich onverzettelijk op vanwege zijn verkiezingswinst en de republikeinen weten niet met welk compromis ze aan kunnen komen. De senaat zwicht voor Obama's tactiek niets toe te geven. Er wordt daarom -als het al lukt om met iets te komen- iets zeer voorlopigs uitgedokterd dat de onzekerheid niet wegneemt. Geen hervormingen. De rating agencies moeten woord houden en melden dat de rating van de VS onder grote druk staat/ omlaag moet.

Het economisch nieuws was goed vorige week in de VS, op de plof in het vertrouwen na (de verwachtingen gingen het ravijn in, zoals verwacht). Initial claims voor werkloosheid gingen goed omlaag en het vierweeks gemiddelde staat op het laagste niveau sinds 2008. Vanuit de huizenmarkt blijen doorgaans goede berichten komen over meer activiteit, hogere (vraag)prijzen.

In Europa kijken de beurzen met zorg naar Italië (maar gelukkig wil Monti nog een keer schitteren) en Spanje waar men de huizenprijzen met nog wel 30% verder ziet dalen. De financiële steun voor de banken is nu binnen en dat is in ieder geval een broodnodige steun onder gammele banken (Bankia verdween uit de hoofdindex waardoor van de lage koers nog heel wat extra af moest).

In Azië kiest de Bank of Japan eieren voor zijn geld en Shirikawa gaf aan zijn post als baas niet te willen continueren. In China is men er zich van bewust dat je niet van zelf 8-8,5% groei krijgt en daarom moet de consument aan het besteden gebracht worden via vertrouwen en de beurs moet daarom omhoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten