23 december 2012

goed nieuws afgelopen week

De IFO, de graadmeter van het ondernemersvertrouwen in Duitsland, is overtuigend naar boven aan het gaan na een hele periode van daling. Expectations leidt en zo hoort het ook.
Ook de indicator voor business optimisme van Morgan Stanley voor de VS schoot omhoog. Ook de Phillyfed schoot omhoog van min naar plus.

Ook in China zit de PMI (ondernemingsvertrouwen) in een solide uptrend.

In de VS was het economisch nieuws meest goed: initial claims voor werkloosheid zijn laag, beschikbaar inkomen (+0,6%) en consumptie waren goede cijfers, het aantal bouwvergunningen stijgt (zie plaatje, dit is een van de bese leading indicators voor de economie). Het vervoer over het spoor steeg meer dan gedacht. De Chicago Activity index (samenvatting van 85 surveys) herstelde mooi van min naar plus. De nominale groei over het derde kwartaal in de VS was het hoogste in vijf jaar. De reële groei werd naar boven bijgesteld van 2,7 naar 3,1%. Het herstel van de nieuwe orders zette door en shipments waren ook beter. Al met al was dit goed genoeg om de groeivoorspellingen voor het vierde kwartaal te doen stabiliseren/ verbeteren.

In Europa herstelde het ondernemingsvertrouwen licht in Franrkijk, goed in Duitsland. Italië boekte een net handelsoverschot.
In Japan komen de cijfers weer wat beter binnen, stijgende leading indicators en retail sales. De Bank of Japan gaat weer voor 10 trillion yen kopen, Abe zal nog meer willen om zo het reverse Volcker moment te veroorzaken (verdwijnen van deflatie, terugkeer inflatie in 2013).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten