23 december 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het gebakkelei over het fiscale klif voerde de boventoon. Ondanks het smadelijk mislukken van plan B voor Boehner (hij kon niet genoeg republikeinen vermurwen voor een belastingverhoging te stemmen, al begint die pas bij $1 miljoen inkomen) ging de beurs toch nog omhoog, de daling aan het eind was niet groot genoeg. Er is nog steeds een groot vetrouwen dat Obama en de senaat er wel uitkomen, al zal een deel van de te nemen stappen naar januari worden doorgeschoven. De volatiliteit ging wel omhoog, maar er was te veel angst stijgende koersen mis te lopen nu de goede tijden rond kerst en januari met zijn (voor de VS) zonnige projecties voor 2013 en 2014 er aan komen.

Het economische nieuws was goed in de VS. De groei over het derde kwartaal werd opwaarts herzien van 2,7 naar 3,1%, de nieuwe orders waren omhoog, beschikbaar inkomen +0,6% (en reëel is dat bij sterk dalende benzineprijzen nog mooier). De huizenmarkt verbeterde verder, vooral het aantal nieuwe bouwvergunningen steeg sterk (maar huizenverkopen daalden iets). De Philliyfed steeg flink en de Empire Index daalde. Omdat de Phillyfed vier keer zo belangrijk s als de Empire index biedt dit goede vooruitzichten op een stijgende ISM. De Chicago Activity Index (samenraapsel van 85 belangrijkste surveys) bevestigde de verbeterende trend, deze steeg voor de afwisseling naar positief gebied (=trendgroei in de VS). De leading indicators daalden, dat was wel een tegenvaller. De lopende rekening in de VS verbeterde en was maar $ 107,5 miljard negatief, tegen -$118 miljard in tweede kwartaal. Het consumentenvertrowuen verslechterde iets.

In Europa verbeterde de IFO, het verwachtingsdeel doet nu echt geloven dat het dieptepunt gepasseerd is voor Duitsland (maar verbetering komt pas echt in het tweede kwartaal als de autovoorraden voldoende zijn terugeracht, zie mijn blogpost gisteren). De lopende rekening en handelsbalans verbeterden opnieuw behoorlijk in Italië. Er was geen extra onrust over nieuwe strapatsen van Berlusconi, die heeft het kennelijk te druk met zijn 27-jarige verloofde.

In Japan verslechterde de handelsbalans, maar verbeterden de leading indicators en retail sales. De Bank of Japan verruimt met 10 triljoen yen en van Abe moet daar een flinke schep bovenop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten