24 december 2012

longview ziet niet meer dan 5-6% groei voor China in komende jaren

Longview (Watling en Colvin) hebben al de nodige negatieve verhalen over China geschreven.Ze waren goed onderbouwd. Er is te veel gebouwd in China en er is te veel geïnvesteerd en niet alles zal rendabel zijn. De infrastructuurinvesteringen jagen de groei aan vanwege het geld dat er aan uitgegeven wordt, maar ze renderen niet genoeg.
Hun verhaal van vandaag concentreert zich op drie zaken die niet zo gunstig lijken als iedereen zegt.
Het eerste is urbanisatie, het bovenste plaatje. In eerste instantie krijg je hierdoor hogere groei, maar na een zeker welvaartsniveau zakt de groei af en bij heel wat steden is dat nu het geval. Urbanisatie in het arme binnenland zou dan nog wel aan de groei kunnen bijdragen.
Een ander punt van zorg is de grote hoeveelheid geld die nu al in omloop is vergeleken met de economie. De groei is nu al veel te afhankelijk van kredietgroei. Dit gaat afzwakken (en zo niet dan zijn er ook problemen).

Het derde minpunt is de exportgroei.  China is nu de grootste exporteur van de wereld geworden en kan niet veel marktaandeel meer winnen zo lijkt het, vooral niet gezien de torenhoge loongroei waardoor China zich uit de markt aan het prijzen is.

Kortom, 5-6% groei is al heel wat voor China in de komende tien jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten