19 december 2012

nieuwjaarsvoornemen: terug naar de puinhopen van paars

Het poldermodel is terug, vakbonden werkgevers en overheid praten weer met elkaar. De puinhopen van Paars verrijzen weer zoals je van een kabinet VVD-PvdA kunt verwachten. Men begint dan weeer over het akkoord van Wassenaar. Dat is nu ook niet nodig. Het is de doorgeslagen waan dat je moet bezuinigen als overheid alsof Keynes de grootste domoor van de 20ste eeuw was.
De overheid moet minder gaan bezuinigen en dat mag dankzij de analyses van het IMF dat als het output gap hardstikke hoog is de fiscale multiplier groter is dan 1. Coen Teulings verkondigt nu ook als evangelie en voorlopig ben ik een van zijn volgelingen.

De overheid moet hervormen en meer investeren. De Fortuijnrevolutie moet teruggedraaid worden. We groeien alleen nog maar door meer geld uit te geven aan zorg. We geven nu zo veel meer uit aan zorg dat de consumptie toch toeneemt ondanks dat we aan niet zorg minder uitgeven. Die trend moet ophouden.
(plaatjes via ) Zorg moet efficiënter en vooral niet meer tot het oneindige vergoed worden. Het automatisme dat een rollator vergoed moet worden is curieus. Dat moet alleen voor de lage inkomens.
De overheid moet meer gaan investeren, nu de consument meer wil sparen.

De mensen moet uit de bol gepraat worden dat jongeren straks geen pensioen meer krijgen vanwege te lage rendementen. We nemen dat voor zekerheid aan. Als dat zo is, moeten we ophouden voor een pensioen te sparen. Alles moet dan uit de omslag komen volgens de Aaronconditie (rendement moet gemiddeld groter zijn dan nominale groei van het BNP). Voorlopig blijkt het inderdaad vreselijk te zijn voor je pensioen te sparen. Landen die pensioenen uit de omslag uitbetalen zoals Duitsland doen het beter en maken zich op korte trmijn minder zorgen over hun pensioen. Dat is toch de wereld op zijn kop. het volomen vergrijsde Duitsland dat niet voor zijn pensioen gespaard wordt blijft beter overeind dan Nederland omdat wij zo veel voor ons pensioen gespaard hebben en nu zien wat de lage rente betekent. In Duitsland heeft die lage rente alleen maar voordelen. Ach, over enige tijd geloven we weer in rendementen die gemiddeld boven de 4% liggen (dat heeft op lange termijn volgens elke ALM-studie meer dan 90% kans op lange termijn) en stijgen de huizenprijzen weer (want kopen is straks weer voordeliger dan huren) en zal alles wel weer goed komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten