8 december 2012

ECRI houdt vast aan recessie in VS

Volgens het plaaje van Achuthan http://www.businessinsider.com/lakshman-achuthan-tell-tale-chart-2012-12 van ECRI zit de VS sinds juli in een recessie. 3 van de 4 indicatoren, waarnaar het recessie dating committee kijkt, zitten in een neergang, alleen de werkgelegenheid groeit nog. Dat laatste was ook het geval bij bijvoorbeeld de eerste zeven maanden van de eerste oliecrisis.
De afgelopen vijftig jaar was dit genoeg voor het classificeren van de huidige tijd een recessie is. Dit gaat alleen niet gebeuren als de data niet naar boven worden herzien.

Nu zegt ECRI al anderhalf jaar dat de VS in recessie is, maar er was nog steeds groei en men begint Achuthan steeds meer uit te lachen over zijn recessie call. ECRI heeft een zeer goede reputatie voor het vroeg zien van recessies.
Bianco gaf Achuthan lang het voordeel van de twijfel, maar nu heeft hij ook de voorspelling van ECRI als voorbarig beschouwd. De leading indicators van ECRI geven zelfs een herstel aan. De Chicago Activity Index (gemiddelde van 85 surveys) geven aan dat d groei in de VS behoorlijk onder trend is, maar bij minder dan -1 is er vrijwel nooit een recessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten