2 december 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De angsten voor het fiscale klif in de VS gingen behoorlijk op maar toch uiteindelijk weer neer. Hetzelfde geld voor de angsten voor rampspoed vanwege onvoldoende bezuinigende Zuid- Europeanen.

In de VS werden de cijfers nog steeds vertekend door de orkaan Sandy. Beschikbaar inkomen groeide niet, bestedingen ook niet over oktober/ november. Chicago atctivity Index (vergaarbak van 85 surveys) daalde tegenvallend over ktober (door sandy). Initial claims voor werkloosheid daalden nogmaals flink na de voorgaande stijgingen. De huizenprijzen stegen wat, maar voor seizoen gecorrigeerd niet. De trend blijft goed, al waren sommige cijfers over oktober minder goed. Het consumentenvertrouwen krabbelt hierdoor langzaam weer op. Nieuwe orders  kapitaalgoederen ex de volatiele componenten herstelden mooi.  De groei van het BNP over het derde kwartaal werd bijgesteld van 2% naar 2,7% op betere groei van de voorraden, wat leidde tot neerwaartse groeibijstellingen voor het vierde kwartaal (meer dan 1,5% zit er niet in tenzij men ineens veel extra kerstinkopen doet).

.In Japan steeg de industriële prroductie na flinke dalingen. Ook detailhandelverkopen stegen na daling.  De dienstensector kromp weer. Stagnatie ook in Japan.

In Europa steeg de werkloosheid onverdroten verder, de dienstensector ligt er zwakjes bij en Draghi verwacht pas later in 2013 herstel.

In Brazilië viel de groei van het BNP in het derde kwartaal flink tegen (0,6% niet geannualiseerd ondanks de xtra verkopen van auto's)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten