13 december 2012

De FED is braaf, nu de markt nog

De FED deed braaf wat ervan verwacht werd: men ruimde het monetaire klif op door na het einde van Operatie Twist per 31/12 voorlopig $45 miljard extra staatsleningen te kopen boven op de $40 miljard asset backed securities (hypotheken). QE4 gaat starten.


Uiteraard werd de rente op 0-0,25% gehouden, maar de belofte tot hoe lang werd anders geformuleerd (dat gebeurde al in deze meeting, men had dit pas rond maart verwacht): we gaan ermee door totdat de werkloosheid onder de 6,5% gezakt is en de door de FED geprojecteerde PCE inflatie niet boven de 2,5% ligt en de inflatieverwachtingen nog goed verankerd liggen. Naar verwachting van de FED gaat de werkloosheid rond de tweede helft van 2015 onder de 6,5% komen.

Dit was alom verwacht en de beurs reageerde nauwelijks (plaatje GS).


Goud was zwakker en dat op $85 miljard per maand en record doorkopen van particulieren van gouden munten en goud ETFs.
De markt was dus niet zo onder de indruk. De nieuwe manier van communiceren leidde tot een marginaal hogere rente. Men ziet kennelijk de werkloosheid iets eerder dan half 2015 onder 6,5% komen en/of eerder problemen met de 2,5% inflatie-eis/ dan wel het in toom houden van de inflatieverwachtingen. Ik hoor bij die men overigens.

De markt richt zich weer op het fiscale klif. De politiek begint er zich al mee te verzoenen dat er doorgewerkt moet worden tot na kerstmis voor een deal.


 
 

1 opmerking:

  1. Nu maar hopen dat de participatiegraad in de VS niet verder daalt of dat de Amerikaanse economie volgend jaar spectaculair verbeterd, want dan gaat de rente omhoog. Dan komt ineens die 6,5 % werkeloosheid akelig dichtbij. Ik zou zo zeggen: laat maar komen die Fiscal Cliff!! Dan blijft de rente nog langer op 0 staan. En kunnen de aandelen verder omhoog. Hoe slechter de economie, hoe hoger de koersen.

    BeantwoordenVerwijderen