22 december 2012

VIX en de SP500

De zwarte lijn geeft de wekelijkse stijging in % van de S&P500 aan en de rode lijn het verschil tussen de stijging van de S&P500 en wat je had kunnen verwachten op basis van de VIX.

De S&P500 stijgt ongeveer 0,16% per week minus 0,58 maal de stijging van de VIX (als de VIX, de graadmeter voor de volatiliteit , stijgt dan is dat een teken dat de mensen banger worden en een hogere risicopremie eisen. Daar hoort een dalende beurs bij).

De afgelopen week zagen we dat de volatitliteitsgraadmeter VIX behoorlijk opliep en de S&P desondanks niet naar beneden ging (een beetje op vrijdag). Die stijgede VIX is een logisch gevolg vanwege het uit elkaar spatten van de republikeinse droom om de leiding te houden in het debat over het fiscale klif en alle onzekerheid hoe en wanneer  men de klip enigszins gaat omzeilen of misschien dat het wel helemaal fout gaat als de Tea Party leden (republikeinen) en democraten (de groep die geen centimeter over de uitkeringen will toegeven) het over helemaal niets eens kunnnen worden.

Ik heb dat verschil tussen wat de S&P deed en wat het had moeten zijn volgens de VIX een week vertraagd. Men ziet dan soms zwakke verbanden tussen een beurs die niet voldoende volgens de VIX heeft gecorrigeerd en de koersontwikkeling volgende week. het verband is te zwak om er echt op te kunnen varen. Je kunt wel zeggen dat het verschil afgelopen week betrekkelijk groot was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten