9 december 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het Amerikaanse economische nieuws uit Amerika was deels slecht (ISM daalde teleurstellend naar 49,5, het consumentenvertrouwen daalde) en deels goed (werkgelegenheidsgroei 146.000 ondanks Sandy, initial cliams 25.000 naar beneden naar 370.000 terwijl bij ex Sandy staten de claims lager waren). ISM non manufacturing bleef meevallend sterk. Constructieuitgaven en nieuwe orders waren sterker dan gedacht. De cijfers van de laatste tijd wijzen op een groei van ongeveer 1% (geannualiseerd) in het vierde kwartaal.

De Bundesbank verlaagde groeivoorspelling voor Duitsland in 2013 naar 0,4%. De neerwaartse herzieningen van de groei in Europa lijken nog niet helemaal afgelopen (nu is Frankrijk aan de beurt en Nederland), alhoewel het pessimisme over Spanje en Italië iets aan het afnemen is (niet zichtbaar in de renteverschillen afgelopen week). De plannen van van Rompuij voor een bankenunie waren weinig ambitieus, maar toch te veel van het goede voor o.a. Duitsland. De politiek is weer in aan het slapen, nu de rente voor de PIGS zo mooi is gedaald. Ze wachten op een wake up call uit wie weet Lissabon. Moody's vond het daarom hoog tijd voor een downgrade van ESM en EFSF.

In Europa zetten diverse beurzen nieuwe toppen voor het jaar, in de VS ging een en ander moeizamer, vooral vanwege de koersval van Apple. Chartisten kijken somber naar de Nasdaq charts. Het winstwaarschuwingsseizoen gaat nu van start en de winstverwachtingen voor 2013 zijn kwetsbaarder dan normaal.

Bij de bespekingen hoe het fiscale klif te beperkingen werd geen vooruitgang geboekt. Republikeinen blijken te erg verdeeld te zijn, men likt de wonden van de verkiezingsnederlaag en probeert onder leiding van senator Rubio's toespraak  weer meer te gaan geloven in de (republikeinse) American Dream. Democraten zijn volkomen onvermurwbaar voor sparen van de rijken. Van vooruitgang in de hervormingen van de sociale uitkeringen/ Obamacare wordt nog niets vernomen, dat is onhaalbaar voor 18 deceber (deadline voor indienen voorstellen voor  laatste lame duck sessie van congres in 2012).

 In China bleef het nieuws meevallen. De speeches van Li en Xi over bestrijding corruptie en bevordering (investeringen in) urbaisatie vielen goed. er komt meer vertrouwen in 8% (+) groei voor 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten