9 december 2012

goed nieuws van de afgelopen week

Bovenstaande tabel van A Dash of Insigh http://oldprof.typepad.com/a_dash_of_insight/) laat zien dat de kans op een recessie in de komende paar kwartalen zeer laag is, alleen een totaal van het fiscaal klif vallen of een andere majeure schok kan de Amerikaanse economie komend half jaar in een recessie brengen. In de tabel staan de recessieindicatoren die op het ogenblik als het meest betrouwbaar beoordeeld worden.

De werkgelegenheidsgroeicijfers van de VS vielen reuze mee. 146.000 inclusief Sandy was beter dan de consensus dacht (85.000) en de werkloosheid daalde. De participatiegraad daalde, maar het werkzaam percentage van de Amerikaanse bevolking stijgt. Initial claims daalden fors naar 370.000 en gecorrigeerd voor de Sandy staten was het slechts 339.000 (zie http://bonddad.blogspot.nl/2012/12/notes-on-initial-jobless-claims-339000.html).

Autoverkopen in de VS zitten in een sterke uptrend. Met 2,9% viel de arbeidsproductiviteitsstijging over het derde kwartaal mee, evenals de construction en factory orders.

De Amerikanen worden weer $1722 miljard rijker in het derde kwartaal.De waarde van huizen, aandelen en financial assets nemen toe en de schulden af. Het wealth effect is positief (een als een new high gezet wordt in de net wealth per gezin wordt dit effect duidelijk groter, maar zo ver is het nog niet, dat moet zorgen voor opwaartse herzieningen voor de verwachte groei in 2014 en verder tot boven 3%).
(ook plaatje via a dash of insight)

Het pessimsime over de eurocrisis nam af, men werd minder somber over Spanje en Italië en de hulp aan Griekenland is meevallend groot en breed gedragen (Deutschland über alles). Vooral de Italiaanse en Spaanse rentes zijn nu weer zo laag dat men begint te roepen dat de lasten van hun staatsschuld weer draagbaar blijven.

De ISM viel wat tegen in de VS vanwege Sandy, maar wereldwijd verbeterden de PMI's. Dat betkent dat het weer wat beter gaat met de wereldwijde industriële cyclus.

In China was de beurs opgetogen over de toespraken van de nieuwe leiders, zo blogde ik al. Ze lijken strenger te zijn op corruptie (tegen de corruptie in de staatsbedrijven en politici die hier te veel van in eigen zak steken) en willen veel investeren in infrastructuur, urbanisatie, vooral in het binnenland. Li en Xi lijken een verrassend sterke machtsbasis te hebben. Misschien valt hun conservatisme mee en presetern ze goed (vergelijk hoe Indonesië de laatste jaren meevalt via een saaie, maar fatsoenlijke president).

In Australië en Polen werden de rentes verlaagd. De centrale banken zijn wereldwijd nog steeds in een semipermanente goedgeefse kerstemming.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten