27 december 2012

Intrade gokkantoor: kans op recessie in VS 20%

De markt neemt het falen van de politiek om het fiscale klif te vermijden heel rustig op. In het plaatje hierboven staat de kans volgens gokkers dat Amerika in 2013 in een recessie komt. Deze kans is de laatste tijd gedaald en staat nu op 20%, voor gokkers is dit zelfs een percentage dat iets aan de lage kant te noemen is.

De politiek neemt het allemaal heel laconiek op: er is geen fiscaal kif maar een fiscaal hellend vlak en pas na enige tijd wordt het echt ernstig. Maar dan is men eindelijk wel tot een oplossing gekomen vinden ze. Geithner heeft al gemeld dat het debt ceiling per 31 december wordt bereikt via de normale grepen uit de kas bij sociale fondsen de staat nog liquide is tot ergens in februari. Zo lang heeft de poltiek de tijd denkt men. Misschien wordt de politiek iets rapper als de beurs een knauw krijgt. Voorlopig was dit nog niet het geval. Wie het eerst beweegt verliest en daarmee heeft de politiek een efficiënt middel geschapen om niet op tijd tot een overeenkomst te komen.
De democraten krijgen een steeds betere peiling in de polls en de republikeinen een slechtere. D.w.z. de democraten willen niet meer van hun standpunt wijken terwijl de republikeinen toch tenminste iets moeten binnenhalen en zo lang dit niet het geval is ook niet kunnen toegeven. Daardoor begint het nu mogelijk te worden dat men er pas in juli volgend jaar of zoiets er echt uitkomt.
Laten we hopen dat Obama voor het eerst in dit soort onderhandelingen iets kan bereiken, al zijn de voortekens nog zo slecht hiervoor.

Er breekt nu een tijd met onzekerheden los en al heel wat maatregelen gaan echt in per 1 januari die inkomen kosten voor gezinnen en bedrijven. De verwachtingen voor economische groei in de VS moeten nu omlaag, 0% voor het eerste kwartaal lijkt nu al te hoog te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten