15 december 2012

500% inflatie dreigt volgens Richard Koo

Richard Koo, de man van de balansrecessies, die al voor Reinhart/ Rogoff uitlegde waarom de groei zo laag was via de Japanse balansrecessie die overgeslagen is naar vele westerse landen, begint zich nu erge zorgen te maken over de enorme uitdijing van de balansen van centrale baken.
Dat kan misscien wel 500% inflatie veroorzaken.


De vrije reserves van de banken zijn zo hoog geworden dat ze (als ze zouden voldoen aan de vermogenseisen van Basel III) hun kredieten met vijf tot tien maal kunnen uitbreiden. Dat zou horen te leiden tot enorme inflatie (zelfs in Japan).

Quantitative easing kan niet veel kwaad in een balansrecessie, maar als die balansen gerepareerd zijn, kan het ineens hard gaan.
Vooral de Japanse vrije bankreserves ziet hij als een tijdbom. Er is maar 7,7 triljoen yen nodig voor de Japanse geldgroei goed te regelen. Om het Japanse overheidstekort te financieren door de Bak of Japan (en dat zou best wel eens nodig kunnen zijn) is 40 triljoen nodig. dat is ruim vijf keer zo hoog en daar kan een inflatie van 500% uit ontstaan. Bankreserves worden dan tien keer te groot. Politici van de LDP sturen aan op bankreserves van 30 triljoen.

Op zeker moment als de banken veel krediet gaan verstrekken (zo veel als de vrije reserves kan niet, daarvoor zijn de Basel III normen te streng), dan dreigt de inflatie op te lopen. Al maar groeiende balansen van centrale banken zullen in toenemende mate als problematisch gezien worden. De exit wordt buitengewoon verliesgevend. De rente moet op zeker moment enorm verhoogd worden om die excessieve kredietverleing tegen te gaan (de FED vertrouwt erop dat dit werkt) en dan gaat men dus flink verlies lijden. Koo geeft geen mogelijkheid voor een happy ending (maar misschien hebben we niet genoeg fantasie).

De FED gaat de balans met $85 miljard per maand vergroten en dat zit je zo op 5 triljard dollar. Dit is te veel. Ik ken de modellen niet van Koo waar die monsterinflatie uit komt rollen, maar geruststellend is het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten