21 december 2012

Machteloosheid over fiscaal klif verergert groeiafzwakking VS

Bergaf met de voorspellingen voor de groei dit kwartaal in de VS
En volgend kwartaal gaat het niet beter.
Er zal nog wel meer afgaan van de voorspellingen voor volgend kwartaal.
Ja, we hebben het hier over de groei in de VS, niet in Europa.
Plaatjes Bianco
Hoe legt deze uit dat het naïef was te verwachten dat politici snel tot een deal zouden komen?
Democraten en republikeinen hebben politici afgevaardigd die niet tot een compromis willen komen, hoe graag Boehner en Obama ook een akkoord willen.
Democraten hebben de verkiezingen gewonnen. Peiling na peiling laat zien dat een grote meerderheid het rechtvaardig vindt de belastingverlagingen van Bush alleen maar door te zetten voor die arme sloebers die minder dan $250.000 per jaar verdienen als gezin.
Republikeinen hebben gezworen nooit de belastingen te verhogen. Bush sr "read my lips" deed dit niet en smadelijke verkiezingsnederlaag voor de republikeinen volgden. Streng op belastingverhogingen leverde enorme electorale winsten op.
Men heeft dus van beide kanten politici afgevaardigd die niet tot een deal kunnen komen, die niet kunnen toegeven.
Ergo er gebeurde wat er gebeurde. Boehner moest met tranen in de ogen slikken dat hi zijn fractie niet kon overhalen op plan B te stemmen (pas boven 1 miljoen belastingverhiging). Norquist, de republikein die moet toezien op de eed van vele republikeinen legde nog uit dat je met plan B niet voor een belastingverhoging stemde, maar een verhoging juist voorkwam voor gezinsinkomens nog lager dan $ 1 miljoen. Het mocht niet baten.

Het initiatief is nu bij de (democratische) senaat en hun voorstel kan het misschien halen in het conges als voldoende afvallige republikeinen meestemmen.
Er is nog steds een goede kans dat voor 1 januari een small deal wordt gesloten over de belastingverhogingen. maar de democraten willen niet toegeven zo lang de beurs niet onderuit gaat en Obama ineens reuze populair is.
De republikeinen blijven voorlopig in chaos achter.

Toch is de beurs van het falen van Boehner tot een voorstel te komen waar de republikeinen achter staan niet onder de indruk. de volatiliteit schiet omhoog, maar de beurs gaat niet echt door de grond. Tijdelijk? Of werkt de Bernanke put?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten