8 december 2012

de donderdagavondborrel en de tijdgeest

Terwijl ik pogingen deed naar mijn donderdagavond vrijwilligerswerk achter de bar bij lijndansgroep amigos te komen vanuit een gemoedelijke vergadering bij een klant in Amersfoort, niet eenvoudig deze keer toen ik bij het uitchecken van de tram onder de voet gelopen werd door een dame die door haar haast om door mij heen te lopen mijn ov chipkaart door de lucht slingerde en die daardoor onder de tram kwam (geen excuses harerzijds , het was overigens geen Marokkaans geweld) en de chip vakkundig vermorzeld werd door de tram, zaten mijn collega's te borrelen bij café Bedier om bij te komen van alle vermoeienissen van de afgelopen tijd, insbijzonders het schrijven van beleggingsplannen en andere goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Na een voorbespiegeling in een lezing door een mijner collega's dat actief beleggen absoluut kansloos is, maar een andere collega toch wist te melden dat je actief dit nulsomspel kon winnen was men vol goede moed naar het café gegaan. Die andere collega voegde daad bij het woord en met actief beleid sprak hij de daar toevallig toevende Oekraiense dames aan en zo kwam er een onverwachte ontmoeting met deze dames waarover nog lang nagesproken zal worden, al lijkt een en ander toch tamelijk onschuldig te zijn afgelopen.

Is dat de tijdgeest, waar men tamelijk defaitistisch te werk gaat, maar positief verrast kan worden. Men had mij al attent gemaakt op dames bij Victoria's Secret die normaal zich tooien als dame uit de jaren vijftig, maar met make up ineens heel anders eruit zien http://www.businessinsider.com/victorias-secret-models-without-makeup-2012-12#. Dit soort merkwaardig verschil hoort denk ik bij de huidige tijd: men zit in de jaren vijftig, maar de tijdgeest zit eigenlijk al wat later.

Bij mannen zie je dat de metroman uitraakt, de gladde man en de voor biljartbal studerende gabber is niet meer alom verheerlijkt. In 2010 was het nog een must http://uk.askmen.com/grooming/appearance/14_2010-facial-hair-dos-donts.html. Toen wist men nog zeker dat vrouwen alleen maar volkomen gladde mannen wilde hebben. Je ziet nog waarschuwingen dat mannen niet BradPitt moesten volgen in het hebben van meer haar, op die kluns zouden vrouwen namelijk helemaal niet vallen en die Pitt zou het helemaal verkeerd hebben met de tijdgeest. Een achterhoede gevecht van de puriteinse onthaarders tegen de veranderende tijdgeest. Die tijd van hoe kaler hoe beter is voorbij. De op kaalslag beluste tijdgeest bereikte het dieptepunt met schoonheidssalons waar via harsen en andere martelingen mannen eindelijk voorgoed ontdaan hoorden te worden van al hun haar. http://musicandflowerstrends.wordpress.com/2011/06/09/heren-jullie-zijn-de-lul/. Dat was vlak na het hoogtepunt. Nu, 2012,  zie je steeds meer verzet.  http://www.nu.nl/man/2534406/we-lul.html.Veel meer dan twee jaar geleden zie je weer snorren en baarden verschijnen. November was zelfs een snorrenmaand (movember) om anti-aids goede doelen te dienen.
Het is kennelijk een verzet tegen gladjanussen die vereenzelvigd worden met graaien en een roep voor een zachtere wereld net als de periode met lang haar in de jaren zeventig.

.

           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten