5 mei 2011

Intel komt met 3D chip doorbraak: wet van Moore is nu langer leven beschoren



Intel berichtte gisteren in de WSJ dat ze grote vorderingen gemaakt hadden met 3D chips.
(http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703937104576303180600624322.html?mod=WSJ_Tech_LEFTTopNews). Intel noemt het de meest radicale verandering in meer dan vijftig jaar. Intel is de eerste van de concurrentie die met een bruikbare 3D chip komt, goed voor tablets en smartphones en ook de helft energiezuiniger.

Het bovenste plaatje is van Intels 22 nanometer 3D tri-gate transistor (ter vervanging van de 32 nanometer chips)
Een nanometer is een miljardste meter. Dat is piepklein en begint in de buurt te komen van een atoom. Zo ver is het nog niet, maar als de wet van Moore aanhoudt, de topman van Intel die in 1965 voorspelde dat de rekencapaciteit van chips elke 1,5 jaar zou verdubbelen, zonder nieuwe technologie , dan moeten chips binnen tien jaar kleiner dan een atoom worden.
Dat was reden voor Michu Kaku om te voorspellen dat binnen tien jaar de wet van Moore zou ophouden te werken (http://mobile.salon.com/life/feature/2011/03/19/moores_law_ends_excerpt/index.html). Als dat gebeurt, zo rond 2020 dus, dan zou dat enorme gevolgen hebben voor de hardwaremakers en IT. Die sectoren zouden dan ineens veel minder hard gaan groeien. Door de 3D technologie is die Doomsday volgens Intel weer wat uitgesteld, maar zo rond 2020-2025 zullen we eraan moeten wennen dat het voorbij is met de wet van Moore denk ik.
Kaku vertelt van Weiser die twintig jaar geleden voorspelde dat er chips kwamen die onvoorstelbaar sterk en goedkoop waren, dat mensen met chips zouden gaan rondlopen in plaats van met PC’s en dat je overal chips zou vinden in huis, op het werk, in je kleren etc. Je ging van grote computers naar PC’s en nu tablets en straks naar nog kleinere gadgets. Dat moest volgens Weiser gewoon gaan gebeuren als de wet van Moore maar lang genoeg zou doorgaan. Nu we in de buurt beginnen te komen van het einde van de wet van Moore zouden we ons eigenlijk ook moeten voorbereiden wat je dan moet doen. Voorlopig zal het wel een behoorlijke terugval van de productiviteitsgroei gaan betekenen. Het post-silicon-era komt er aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten