18 mei 2011

Behavioral politics of hoe Domenique Strauss-Kahn zijn Minsky moment beleefde
Er komen plotseling allemaal theorieën over hoe politici over de schreef gaan: De CEO-disease van Business Insider (http://www.businessinsider.com/ceo-disease-sex-scandals-2011-5) bijvoorbeeld.

Machtige mensen worden zo machtig dat men geen slecht nieuws meer durft te melden. De machtigen denken geleidelijk dat ze alles kunnen maken, ze verleggen langzaam hun grenzen en niet altijd in de goede richting. Er treedt een soort ontremmingseffect op. Bedreigingen worden steeds meer uit het oog verloren, alhoewel niet helemaal.
DSK wist dat hij zich soms niet onder controle kon houden met vrouwen en was bang voor een misstap. Een vorige minnares waarschuwde het IMF drie keer voor de strapatsen met vrouwen van DSK.
Machtige politici zoeken meer naar beloning. Ze durven langer naar vrouwen te kijken.
En ze krijgen die beloning ook vaak. Anne Sinclair, vrouw van: ik ben er trots op dat mijn man zo'n goede verleider is, dat moet voor een goede politicus.

Behavioral politics in plaats van behavioral finance, zo dreigt het te worden. Je kunt de misstap aan zien komen van de machtige politicus, hij wordt overmoedig, net als de doorsnee belegger die steeds hebzuchtiger wordt en pas te laat angstig wordt.

DSK doorliep de fases van de Minskycyclus. Het gaat heel lang goed en er zijn allerlei redenen waarom het goed gaat: DSK is charmant, beroemd, erudiet, rijk en machtig. Alles gaat steeds gemakkelijker en hij gaat steeds meer risico's nemen. Eerst is dat goed, hij maakt carrière. Maar dan overdrijft hij (hij weet het eigenlijk ook, hij waarschuwde zelf voor zijn gedrag met vrouwen) en dan slaat de rust om in totale chaos: hij loopt tegen het Minskymoment aan, als hij uit het vliegtuig gehaald wordt. Daarna is een en ander haast niet meer recht te breien, het is onomkeerbaar. Maak van de as maar weer eens die sigaret.
Het herstel na het Minskymoment vraagt het doorlopen van heel wat moeilijek fasen die veel tijd vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten