27 mei 2011

De komende mondiale investeringsboomEn deze plaatjes zijn nog veel te pessimistisch (want van het IMF, verwerkt door Citicorp). De grootste boom van investeringen is in de opkomende landen.
In het Westen investeert men wel flink meer, maar omdat het aandeel van BNP van het Westen in het wereld BNP in gezwinde pas afneemt, zie je slechts een horizontale trend (het niet investeringsdeel van het Westerse BNP neemt flink af in het wereld BNP, dus de vrij vlakke ontwikkeling van investeringen in het wereld BNP verbergt een behoorlijk sterke groei.

Overigens is men veel te pessimistisch over investeringsgroei in het Westen. Bij deze winstmarges en lage rentes ben je wel een enorme sukkel als je op je bergen cash blijft zitten in plaats van te investeren. De multinational investeert uiteraard liever in opkomende markten, maar kansen op de eigen markt wil men toch niet zo graag laten liggen. Er ontstaan allerlei nieuwe diensten en producten en daar moet je al helemaal snel veel in investeren.

Ook op korte termijn is men veel te pessimistisch over de investeringsgroei. De meevaller in Europa in het eerste kwartaal 2011 wordt als eenmalig gezien. Dat zal niet zo blijken: de groei in Europa wordt ongeveer 2% of beter juist door die grote groei van de investeringen in de komende jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten