20 mei 2011

Schuldenplafond VS: bende van zes raakt lid kwijt


Schuldenplafond VS: bende van zes raakt lid kwijt:: de senator van Oklahoma heeft afgehaakt.
Het animo voor de republikeinen om er niet uit te komen is erg groot. Steeds meer Amerikanen (>50% en vooral republikeinen) vinden dat de overheid maar eens moet voelen dat ze te veel geld uitgeven. Obligatiehouders accepteren wel dat ze een paar dagen later hun rentebetalingen etc . krijgen als daarmee de kredietwaardigheid via extra bezuinigheden beter is vrijgesteld.

Geithner verkondigt dat de wereld zo ongeveer vergaat als het schuldenplafond (debt ceiling) niet op tijd verhoogd wordt.
Boehner wil $2000 miljard bezuinigingen. dat lukt niet voor 2 augustsus en daarom verwacht men dat eerst het schuldenplafond met een klein bedrag verhoogd wordt en dan na wat langere deliberaties het plafond wat ruimhartiger verhoogd wordt. De triljarden vliegen je dan om de oren, uitgesmeerd over een periode van tien jaar en bij voorkeur zo weinig mogelijk in het verkiezingsjaar.

Als op 2 augustus het schuldenplafond dreigt overschreden te worden moeten van de ene op de andere dag de uitgaven parallel lopen met de inkomsten. De uitgaven gaan dan ineens 40% omlaag. Geithner heeft aangegeven dat rentebetalingen zo mogelijk niet bij die 40% reductie komen. Er gaan dan vermoedelijk tijdelijk spectaculaire dingen gebeuren in de VS. In ieder geval zijn niet-directnodige ambtenaren tijdelijk werkloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten