7 mei 2011

Large speculators zitten helemaal fout: turbulentie grondstoffen en euro nog niet afgelopenDe commitment of traders analyse van Bianco voor de futures markt geeft aan dat de large speculators (waaronder hedgefondsen) helemaal fout zaten.
Ik heb twee vooorbeelden gegeven: de olieprijs en de euro (clicken voor groter plaatje).

De large speculators hebben hun long posities steeds sneller uitgebreid tot idiote omvang, vooral in de afgelopen weken en zitten nu op de blaren. Het leek zo goed te gaan, grote posities werden nog groter en winstgevender tot plotseling de draai kwam. Ze zitten op buitengewoon ernstig verliesgevende posities. Deze posities hangen bovendien nog met elkaar samen: speculeren op verdere zwakte van de dollar tegen de euro gaat meestal samen met speculeren op nog hogere olie- en andere grondstoffenprijzen.
De mate waarin de futures handelaren scheeft zitten is zo groot, dat dit niet in een week recht is te zetten. Er moest en moet geforceerd geliquideerd worden (Goldman Sachs had hier goed voor gewaarschuwd, zoals ik al eerder geblogd heb, al leek aanvankelijk of de gekte op de grondstoffenmarkt gewoon doorging)

De meevallende werkgelegenheidsgroei in de VS is een geschenk uit de hemel voor hen, dat houdt de daling tegen, die begon met de dood van Bin Laden en het tegenvallen van allerlei econoisch nieuws. Vooral de grote toename van de initial claims was onheilspellend in de afgelopen weken (ik heb al eens geblogd dat er geen variabele zo samenhangt met economische groei als de initial claims voor werkloosheid).

Ondertussen is de aandelenmarkt een baken van rust met relatief kleine koersbewegingen en ook de obligatiemarkt is ook vriij rustig, ook al zitten daar de large speculators weer fout (ze gokten te veel op rentestijging in de afgelopen weken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten