31 mei 2011

Griekenland tijdelijk geholpen + Japan herstelt = S&P500 breekt naar boven uit


Na een hele maand met allemaal vervelende verhalen voor de beurs waren er vandaag weer allerlei goede verhalen.

Al de nodige weken worden de economische groeivoorspellingen voor 2011 naar beneden bijgesteld. Hatzius van Goldman Sachs c.s. zijn het belangrijkste: zoals zij voorspellen, zo gaat de consensus meestal. De neerwaartse bijstellingen vielen over elkaar heen en meerdere keren was het raak de afgelopen maand en moesten de voorspellingen naar beneden met als commentaar dat men eigenlijk nog niet klaar was.
Eind vorige week lijkt het erop dat ze voorlopig de laatste neerwaartse bijstellingen uit de strot kregen (als de olieprijs niet te veel oploopt). Het slechte nieuws is nu wel bekend en dat drukt de beurs niet verder.

Vandaag werden de geruchten zo sterk dat Griekenland voldoende miljarden tooegeschoven gaat krijgen dat een default of reprofiling, verlnging an de looptijden, haircuts voorlopig van de baan is. Als Griekenland niet gaat, dan gaan Portugal en Ierland ook niet. Het lijkt een beetje op de kikvors die langzaam in de pan gekookt wordt: steeds meer gelden toeschuiven terwijl Griekenland er niet uit kan komen, dat is niet een houdbare politiek voor de lange termijn.

In Japan steeg de industriële productie iets na een enorme val. Belangrijker was dat de nodige surveys zoals het Household Survey op verder herstel wijzen: het V-vormige herstel in Japan is een stuk waarschijnlijker geworden.

De S&P500 kon niet overtuigend onder 1310 sluiten en nu is de S&P500 niet naar beneden uitgebroken, maar naar boven. De dieptepunten van de S&P500 liggen nu weer wat hoger en daardoor kan het heel goed dat de S&P binnenkort weer een duidleijk hoogtepunt voor het jaar gaat zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten