4 mei 2011

Groei VS dicht bij 2%: daaronder dreigt recessie volgens BCA


Als de economische groei in de VS onder 2% dook, dan kwam er in 9 van de 11 gevallen na 1955 een recessie. Gezien de ervaringen na 2000 is het misschien veiliger 1,5% te nemen.
(Uiteraard komt er nooit een recessie als de groei niet onder de 2% duikt op jaarbasis).
(Huidig cijfer van ISM non manufacturing wijst vandaag na de forse daling op circa 2% groei, maar andere surveys wijzen op veel hogere groei (ISM 5%, ECRI ook).

Het omslagpunt komt uit een analyse van BCA. Zij voorspellen dat de groei niet onder 2% komt, o.a. omdat de FED dat tegen elke prijs wil voorkomen. D.w.z. dollarzwakte volgens BCA. Men blijft wereldwijd gewoon geld naar China sturen (hot money plus overschot lopende rekening) dat gedeeltelijk door de centrale bank in de euro gestopt wordt, waardoor dat ding door China steeds verder omhoog gemanipuleerd wordt. In de VS heb je senator Schumer die steeds maatregelen tegen China eist vanwege valutamanipulatie. In Europa heb je geen Schumer, terwijl Europa veel meer lijdt onder de Chinese ongehoorde valutareserve- oppotting met een overgewaardeerde euro en een te lage export als gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten