12 mei 2011

Economische groei belangrijk voor stijging aandelenbeursDe laatste tijd waren er weer allerlei artikelen dat er geen verband is tussen economische groei en de aandelenbeurs. Het zeer lage verband tussen economische groei en beurzen zoals gevonden door Elroy, Dimson etc in hun boek dat cijfers over groei en beurzen van de nodige landen sinds ongeveer 1900 heeft bij elkaar gesprokkeld, is het ultieme bewijs.
Uiteindelijk gaat het erom of en en ander beter gaat dan verwacht, zo zeggen ter Veer en ik in ons boek, en niet of de groei hoog is, (het misverstand noemen we dat in ons boek).

Toch is er wel degelijk verband tussen economische groei en beurzen. Het belangrijkste is dat je niet in aandelen belegt als er een recessie aankomt. Maar een goed voorspellen van de economische groei in de komende twee kwartalen kan heel lucratief zijn. Het is bij lange na niet het enige dat de beurs bepaalt, maar het is wel een belangrijke factor.

Het onderste plaatje laat zien dat op lange termijn na 1950 de S&P500 ongeveer even veel gestegen is als het nominale Amerikaanse BNP.

Macro economen hoeven niet te wanhopen: een goede voorspelling van het BNP is goud waard voor de aandelenbelegger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten