14 mei 2011

Groei eerste kwartaal in Europa hoog, maar pessimisten zien toch eind van Europa nabij

De groei in het eerste kwartaal in Europa wordt geschat op 0,8% (3,2% op jaarbasis. Duitsland maakte het het bontst met 1,5% (6% op jaarbasis) (dit was overigens wel in overeenstemming met de IFO), Frankrijk kwam uit op 1% terwijl men toch zeker dacht te weten dat dit minder dan 0,6% zou zijn (maar Parijs is booming) en Nederland had een iets tegenvallende groei van 0,9%. Dat laatste maakt de groeivoorspellingen voor heel 2011 (1,5-1,75%) van het CBS en de regering wat aan de lage kant, zelfs als de groei in het tweede kwartaal terugvalt. Ik heb in vorige posten over de groei van Nederland gesteld dat deze 2,5-3% zou worden in 2011 en volgens de modellen van Goldman Sachs 3,3% (ook al komt Goldman Sachs officieel niet verder dan 2,5%).
Gezien de hoge olieprijzen en het voortdurend aanpraten van crisis en slechte tijden met als gevolg een bijbehorend laag consumentenvertrouwen en lage consumptiegroei zou de groei in Nederland wel eens beperkt kunnen blijven tot 2,5%.
De economische groei valt mee omdat export en investeringsgroei hoger zijn dan de consensus denkt.
Zelfs de groei in Spanje was positief.
De pessimisten klampen zich vast aan de ellende in Griekenland die besmettelijk is, de slechte huizenmarkten ex Parijs (zo'n gehucht is volkomen onbelangrijk voor een economie als Frankrijk) en de komende nieuwe instorting van de markten nu QE2 voorbij is en de VS failliet gaat omdat de debt ceiling niet verhoogd wordt.
De euro was er zowaar weer een beetje sterker van, terwijl het toch duidelijk moet zijn dat de groei in Europa nu gaat terugvallen en in de VS gaat toenemen.
Voorlopig houd ik vast aan het algemene label voor economische groei in Europa: Europa, Duitsland locomotief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten