22 mei 2011

Update vierjaarscyclus


Er is eigenlijk niets veranderd sinds de vorige update. Nog steeds neem ik aan dat we sinds half februari in fase FG zitten, een fase waarin de aandelenkoersen niet zo veel doen. De winsten stijgen, maar de koerswinstverhoudingen dalen iets. De thema's zijn zorgelijk (Griekenland, Midden Oosten, schuldenplafond VS, Japan) zoals zo vaak (de wall of worry is bijna altijd aanwezig in een bullmarkt).

Per saldo lijkt de trend omhoog, sterker dan in de periode rond 2005. De winsttrend is nu steiler omhoog en het monetaire beleid ruimer. Looneisen blijven door de hoge werkloosheid in vele landen erg gematigd vergeleken met de hoge winstmarges, waardoor de winstmarges nog hoger kunnen worden.

Sinds half februari zijn de veilige sectoren zoals gezondheidszorg, telecom en nutsbedrijven relatief in opmars en de mijnbouw zit in de versukkeling, ook de oliemaatschappijen doen het even wat minder. De veilige aandelen waren te goedkoop en de cyclische, daar is men na zo'n enorme rit winst op aan het nemen. Dat begint te leiden tot te goedkope prijzen voor cyclische aandelen.

Er is heel weinig kans dat de huidige groeiafzwakking ontaardt in een recessie. Dat betekent dat als de grondstoffenprijzen voldoende gecorrigeerd zijn, de groei weer gaat aantrekken en de beurzen weer omhoog kunnen.
Men ziet veel ongeduld, waarom doet de beurs niets terwijl de winsten stijgen. Gewoon wat geduld is nodig, sell in May and go away helpt ook niet en dat vraagt ook voor wat geduld tot misschien oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten