4 mei 2011

Kredietcrisis weg: werkgelegenheidsgroei gaat aantrekkenHet bovenste plaatje was chart of the day van het blog Busines Insider (http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-banks-tightening-credit-standards-vs-jobs-2011-5). Het plaatje laat zien dat de Amerikaanse banken weer wat royaler zijn met het verstrekken van kredieten (volgens het Senior Loan Officers Survey). Dat loopt voor op de banengroei in de VS. Die kan de komende tijd nog wat verbeteren (niet veel zo lang de bouw niet aantrekt).

Het onderste plaatje van Strategas laat zien dat de groei van M2 flink aan het verbeteren is. Omdat de omloopsnelheid van geld niet meer erg aan het afzwakken is, betkent dit een behoorlijke nominale groei van het BNP.

Kortom, de kredietcrisis is bijna voorbij. Het niet aantrekken van de hypotheekverstrekking heeft andere oorzaken: de middenklasse in de VS is minder solvabel dan vroeger voor dat deel dat niet werkt als kenniswerker/ in de zorg/ vakman is, ofwel een flink deel van de middenklasse dat voorlopig beter gekwalificeerd kan worden als voormalige middenklasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten