25 mei 2011

Is FT Alphaville een run aan het organiseren op Griekse banken?


De Griekse Alphabank is vermoedelijk de sterkste bank van Griekenland. Dat verleidde ze om hun posities aan Griekse staatsleningen te publiceren. Dat leek niet zo’n probleem in de ogen van de Alphabank, maar columnisten van het invloedrijke blog van de FT, FT Alphaville dachten daar heel anders over:

A journey round Alpha Bank’s ECB collateral
Posted by Joseph Cotterill
Stunning disclosures on sovereign exposure and ECB collateral from Alpha Bank, one of Greece’s bigger lenders, on Tuesday. This is rare detail on the real pressure points that are arising from a Greek debt restructuring.
(http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/05/24/576596/a-journey-round-alpha-banks-ecb-collateral/)

De nodige bedrijven hadden al de nodige twijfels over de kredietwaardigheid van de banken in de Europeriferie, maar dit soort openbaringen helpt niet bepaald.
Je krijgt nu ook allerlei vragen als: wie heeft al die CDS-en op Griekse staatsleningen afgegeven (het gerucht gaat dat enkele Griekse banken hier hun vingers aan gebrand zouden hebben, ook al zouden ze dit soort CDS-en helemaal niet mogen schrijven) en wie bezit die (als de Griekse banken die hebben zijn de problemen minder groot.

Een gegarandeerde run op het Griekse bankwezen krijg je als men denkt dat Griekse drachme weer ingevoerd wordt (in Argentinië kunnen ze hierover meepraten toen de omwisselbaarheid in de Amerikaanse dollar in een weekend wegviel). Voorlopig zal men er alles aan doen om bankruns te voorkomen, alhoewel de ECB niet kan rekenen op de bereidwillige medewerking van mensen als Wilders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten