15 mei 2011

Buren nog steeds populair bij Songfestival, toch won Azerbajdzjan
Bij het stemmen op het Songfestival ben ik altijd benieuwd of je kunt voorspellen dat landen op hun buren stemmen. Dat is elk jaar het geval, dit jaar was geen uitzondering. Nederland werd in de voorronde allerlaatste en kreeg alleen veel punten van België. Natuurlijk gaf Cyprus 12 punten aan Griekenland (dat 0 punten van Turkije kreeg), Roemenië en Moldavië gunden elkaar 12 punten, Ierland en Engeland bleken goede vrienden en de voormalige republieken van Joegoslavië verdeelden onderling de buit. Scandinavië was een hecht bolwerk, waar Nederland tracht bij aan te sluiten (10 en 12 punten naar Zwedene en Denemarken). Rusland begint zijn greep op zijn buren kwijt te raken, zelfs Wit Rusland gaf geen 12 punten.
Azerbajdzjan (echt zo'n naam voor het groot dictee eind december) heeft niet zo'n goede relatie met zijn buren, maar won uiteindelijk toch.
ADHD liedjes scoorden wel maar toch net niet genoeg, en tienermeisjes hebben onverwachts onvoldoende op Zweden gestemd.

Google had een site waar je kon zien hoe druk alle liedjes opgezocht werden en dus dachten ze dat Duitsland zou winnen. Dat is net als bij de wereldkampioenschappen voetballen, men corrigeert niet voldoende voor het aantal mensen dat in een land woont en zijn chauvinistische oordelen loslaat, waardoor de Engelsen elke keer verbaasd zijn dat ze niet winnen.

Uit de bovenstaande kaarten, zoals die van de NRC, kun je zien dat het voor een balkanland veel gemakkelijker is om te winnen dan voor bijvoorbeeld Italië of Portugal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten