14 mei 2011

Wall of worry niet weg: Grantham en Comstock

Jeremy Grantham van GMO had zijn kwartaaloutlook in tweeën geknipt, eerst het aardige verhaal over grondstoffen dat ik al de revu heb laten passeren en daarna het tweede deel, waar hij stelt dat je best wel eens de komende 41 maanden geen cent koersstijging kunt krijgen in de VS. De vierjaarscyclus leert volgens hem dat je alleen in de periode oktober tweede jaar presidentscyclus tot mei in het jaar voor de presidentsverkiezingen in aandelen moet zitten en dat je in de andere periodes gemiddeld niets verdient (daar ben ik het natuurlijk niet mee eens met deze cyclus, al lijken we, als we in de fase FG zitten, voorlopig niet al te veel te gaan verdienen met aandelen). Grantham vindt aandelen te duur (S&P500 zou 920 moeten staan), je hebt geen wind mee van het sell in May fenomeen, de winsten en schulden zitten boven de normale stand etc.
Grantham verontschuldigt zich dat hij vaak te vroeg is met zijn waarschuwingen, maar wie geduld had zat de afgelopen decennia overwegend uiteindelijk goed bij GMO.

Comstock Partners hebben acht redenen om aandelen in de vuilnisbak te doen (http://www.businessinsider.com/8-ominous-signs-of-a-market-top-2011-5):
1. de absurd hoge schulden van consument en overheid; 2. het eind van QE2; 3. fiscale bezuinigingen van dramatische omvang komen er aan;4. de ongelooflijk verschrikkelijke problemen van de Europese overheden; 5.China stort in onder de maatregelen tegen de uit de hand lopende inflatie; 6. de wereldwijde problemen vanwege de aardbeving in Japan; 7. de groeiende onrust in het Midden-Oosten; 8. het economisch herstel is toe aan nieuwe fiscale stimulering die er niet gaat komen.
De technische factoren zijn sinds 18 februari ongunstiger aan het worden.
Kortom, Comstock heeft geen nieuwe redenen gevonden waarvan de markt nog niet wakker ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten