14 mei 2011

Obama wordt alleen herkozen als werkloosheid volgend jaar daalt


Het plaatje van Catacalpa Capital (via Business Insider) laat zien dat na de Tweede Wereldoorlog de president alleen maar werd herkozen als de werkloosheid daalde en elke keer dat de werkloosheid steeg ze verslagen werden. Vanwege het geringe aantal waarnemingen is de ware statisticus niet overtuigd, maar de logica spreekt zo overtuigend dat je als president weet dat je alles moet doen om meer mensen aan het werk te krijgen in het verkiezingsjaar, anders word je zelf ook werkloos.
Sinds Nixon zie je dan ook de presidenten hier fors op inzetten. Soms zit het gewoon tegen zoals bij Carter die tegen de tweede oliecrisis aanliep waardoor hij niet genoeg kon stimuleren of bij Bush senior die het landsbelang liet prevaleren en ondanks dat zijn lippen iets anders hadden beloofd de belastingen ging verhogen.

Obama heeft als hindernis dat hij de belastingen volgend jaar niet kan verlagen, maar de werkloosheidsdaling heeft vermoedelijk genoeg momentum, zeker als de bouw weer gaat aantrekken. Als de bouw niet aantrekt volgend jaar, dan hebben de republikeinen een kans.
Daarbij heeft Obama ook nog de steun van $$&, die een license heeft om de werkloosheid te killen met het drukken van geld, QE3 of QE4 als het nodig is.
De bookmakers geven voorlopig de republikeinen weinig kans, vooral als eeen ongeleid projectiel als Donald trump gaat meedoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten