15 mei 2011

koper oversold, maar China importeert veel minder koper dan gedacht


De commitment of traders analyse van Bianco van de futures markt laat zien dat koper (en ook zilver) oversold is. Dat is in nog geen velden of wegen het geval bij de euro en olie, de veel te grote long posities worden nu zichtbaar afgebouwd, maar hebben nog een flinke weg te gaan.

Of de koperprijs (en daarmee de economische vooruitzichten in de wereld) echt gaat stijgen is de vraag. De trend van de koperimporten van China is stevig omlaag (zie plaatje Bianco).

In de Financial Times ( http://www.ft.com/cms/s/0/7d1b0734-7c5f-11e0-b9e3-00144feabdc0.html#ixzz1M7yDNG9g) stond een bullish verhaal over koper en China (Signs of spring in China’s copper market). Het lijkt erop dat China het goed heeft aangepakt, in december vorig jaar gas terugnemen met koperaankopen en nu misschien weer een acceleratie. In Sjanghai is koper zwaar in backwardation (het meest sinds mid 2009) en dat betekent meestal dat de voorraden eindelijk flink aan het afnemen zijn (maar nog steeds aan hoge kant zijn).
De prijs van koper is in Sjanghai behoorlijk hoger dan in Londen en in het verleden betekende dit vaak een stijging van de koperprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten