3 mei 2011

Koerswinstverhouding SP500 iets te hoogDe bovenstaande plaatjes laten zien dat je de koerswinstverhouding van de S&P500 vrij goed kunt verklaren met de consensus winstgroeiverwachting voor de komende vijf jaar en de inflatie. Op het ogenblik is de koerswinstverhouding iets te hoog door de oplopende inflatie en minder optimisme over de winstgroei op lange termijn, nu de winsten niet meer op en extreem laag niveau staan en winstmarges niet meer zo extreem gedrukt zijn.

Eindconclusie: de koerswinstverhouding kan op korte termijn moeilijk aantrekken als de inflatie stijgt en de winstgroeiverwachtingen voor de lange termijn niet verbeteren. Dit laatste ligt even niet voor de hand nu de ISM daalt. Op zich is de verwachting voor de lange termijn laag. Analisten in de VS zien al heel gauw 12%, al kwam er die in het verleden maar zelden. Die 12% komt wel weer terug in de komende jaren en tijdelijk zie ik ook wel hogere verwachtingen (14-15%). Nu ziet men even wat minder winstgroei op lange termijn, omdat de winsten weer op normaal niveau zijn voor een langzaam groeiende economie, zoals verondersteld door de consensus die nog zwaar onder curatele staat van het Nieuwe Normaal.
(Curieus was wel de extra lage winstgroeiverwachting in 2009 na de enorme duikeling van de winsten. Het Nieuwe Normaal dicteert dan wel zeer lage winstgroei, maar wel vanaf een normaal niveau en in 2009 waren de winsten niet op normaal niveau maar veel lager).

Met die al maar stijgende inflatie komt het waarschijnlijk later dit jaar wel weer goed, als de olieprijzen uitgestegen zijn. In de VS krijg je dan vermoedelijk wat winsttegenwind uit een dan aantrekkende waarde van de dollar (en lagere verwachte winsten oliemaatschappijen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten