21 mei 2011

Vraag naar goud uit China groeit snel; ETF vraag straks weer omhoog?



In enkele jaren tijds is de vraag naar goud van particulieren voor juwelen, munten etc. in China uit het niets gestegen naar enorme hoeveelheden. Dit jaar wordt er eens zo veel gekocht als vorig jaar. India is ingehaald. Voorlopig zijn de Chinezen zo veel kapitaalkrachtiger dan de mensen uit India dat China zijn voorsprong nog verder zal uitbreiden.
De groeiende vraag uit China en in mindere mate ook India is een belangrijke reden waarom de goudprijs verder omhoog kan (maar niet oneindig: de goudprijs kan niet zo heel veel sneller stijgen dan het inkomen van de Chinees).

Een andere bron van vraag naar goud kunnen de ETF's zijn. Deze hebben al tijden een constante hoeveelheid goud. De hoeveelheid goud belegd in de ETF's volgt een soort trap en we zouden toe kunnen zijn aan een nieuwe trede omhoog (dat is een stokpaardje van Jim Bianco).

De vraag van centrale banken is ook groot, alhoewel nu enkele centrale banken gedwongen kunnen worden delen van hun goudvoorraad te verkopen: Amerika omdat het schuldenplafond wordt overschreden en Portugal om in ieder geval iets te doen aan de oplopende staatsschuld.

Ook George Soros vertrouwt goud niet en vindt de goudprijs nu een bubbel en hij schijnt zijn goud verkocht te hebben eind maart. Zo heel beraish lijkt hij ook weer niet, want hij heeft aandelen van goudmijnen teruggekocht. Dat laatste lijkt interessant, want de koersen hiervan zijn erg achtergebleven bij de goudprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten