21 maart 2012

Maddison en de belangrijkheid van Azië versus het Westen


Dit soort plaatjes spaar ik: van heel lange historische reeksen. Angus Maddison is de kampioen hierin, in zijn OECD tijd heeft hij een schat aan gegevens verzameld.
Bovenstaande grafiek heeft mooie kleurtjes en is goed bewerkt door Sasha Nikitin.
Europa was voor de Industriële Revolutie weinig belangrijk en Amerika bestond nog niet eens. De wereld draaide om China en India en de rest was bijzaak. Zelfs Italië was tamelijk onbelangrijk in de gloriedagen van Rome vergeleken met China en India.
Columbus veranderde niet veel in de machtsposities in de wereld (het was aanvankelijk alleen een ramp voor India), maar de Industriële Revolutie, dat was de grote waterscheiding. Azië kon absoluut niet meekomen in de Industriële Revolutie, het was te inflexibel, had geen democratie, de verkeerde instituties etc. De opiumoorlogen gaven de genadeklap aan China.

Deng, de belangrijkste man van de 20ste eeuw, veroorzaakte de volgende waterscheiding (geholpen door de ICT-Revolutie die de wereld plat maakte): vanaf dat moment zie je China en even later ook India weer terugkomen als de belangrijkste spelers op het wereldtoneel. Rond 2050 zal de normale situatie van voor de Industriële Revolutie bijna zijn teruggekeerd met Europa en Amerika weer in een bijrol, een belangrijke weliswaar, zoals ten tijde van de Romeinen Europa ook iets interessants te bieden had.

plaatje via Lukas Daalder en bron: http://img703.imageshack.us/img703/9841/balanceofpowerhistory20.png)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten