25 maart 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws 18-25 maart

In de VS viel het nieuws over de huizenmarkt (housing starts, new home sales iets naar beneden, bouwvergunningen omhoog) een beetje tegen, maar de hersteltrend is intact en de Architecture Billings Index blijft goed, nieuwe billings zijn omhoog. Initial claims voor werkloosheid waren alweer wat lager. Ondanks het mooie weer (het was 30 graden in Detroit) wordt er steeds minder gereden met de auto. De benzineprijzen zijn weer omhoog en melk is weer goedkoper dan benzine. Dit wijst op nieuwe spaarzaamheid van de Amerikanen. De kredietgroeicijfers verbeterden verder. De leading indicators stegen met 0,7% opnieuw iets meer dan verwacht.

In Europa vielen de voorlopige PMI’s behoorlijk tegen, ook in Duitsland en Frankrijk terwijl daar juist hun IFO en INSEE op betere omstandigheden in de industrie wezen. De groei in het eerste kwartaal is daardoor waarschijnlijk negatief in Europa en ook het tweede kwartaal lijkt onder nul te blijven. De retail sales in het VK daalden in februari, dus daar is ook geen economische groei op het ogenblik.

De renteverschillen van de PIIGS inclusief Frankrijk liepen daardoor weer wat op met Duitsland en de rentestijging in de VS en Duitsland stokte mede daardoor.
Goldman Sachs liet via Oppenheimer het zonnetje schijnen in de aandelenvisie, maar collega Costin ziet aandelen dit jaar alsnog door de grond gaan.

Men maakt zich steeds meer zorgen over de groei in China, nu de voorlopende HSBC PMI weer omlaag ging. Er waren coupegeruchten dat Bo Xilai de macht zou grijpen, maar dat was natuurlijk onzin. In India kreeg Singh het moeilijk, omdat hij steenkoolconcessies voor $210 miljard te goedkoop aan de bedrijven gecontroleerd door de oppositiepartij BJP zou hebben verkwanseld. Ook een raar verhaal, zo veel zijn steenkolen niet waard en waarom zou hij zo’n enorm cadeau aan de oppositie geven?

Al met al raakte men aan het eind van de week in een risk off stemming door Europa en china. De rente kroop weer omhoog en flashcrashes maken dat niet beter, men bereidt zich voor op winstwaarschuwingen uit de VS die nu los horen te komen, aan het kwartaaleinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten