8 maart 2012

Santorum vindt zwakke plek Romney en Obama: Freedom


Santorum begint steeds meer enthousiasme los te maken onder de republikeinen. Hij is kansloos door zijn extreme standpunten over vrouwen (anti conceptie, anti abortus, geen controle tijdens zwangerschap, vrouwen moeten achter het aanrecht en als ze kinderen krijgen stoppen met werken, onderdanig zijn aan de man etc, genoeg om SGP senatoren een kleur te laten krijgen, zeker op vrouwendag).

Bij de mannen scoort Santorum uitstekend. Naast een enorme partij uitglijders over vrouwen, Kennedy en de staat, een gebrek aan economische visie heeft Santorum een geweldig scorend onderwerp beet gepakt en wel veel beter dan Romney(maar dat komt nog wel als Ann hem daar op wijst): freedom (en liberty). Dat is de basis van wat de republikeinen denken: de linkse kerk moet hun niet gaan betuttelen, de wet voorschrijven. Je moet zelf kunnen bepalen wat je wilt, je niet hoeven te verantwoorden dat je veel verdient, er trots op zijn dat je een fundamentalistisch geloof voorstaat. En vooral: je moet niet op de kiezer trappen, over hem heen lopen, hem niet serieus nemen. Dat is zoals de Gadsden vlag (semi officiële vlag van de VS voor de onafhankelijkheid, de troetelvlag van de Tea Party) aangeeft (zie plaatje). Die vlag zie je steeds meer verschijnen bij verkiezingsbijeenkomsten met Santorum en daarmee scoort hij geweldig in de zuidelijke staten.

Santorum vult dat thema van freedom op natuurlijke wijze goed in, Romney vult alleen maar het deel dat je veel mag verdienen goed in. Santorum valt overtuigend Obamacare aan op het onvrijwilllige deel hiervan, de beknotting van wat kan door de overheid. Obamacare is extreem onpopulair bij de republikeinen en omdat dit gebaseerd is op Romneycare valt Santorum een en ander veel beter aan dan Romney.

Daarom gaat Santorum maar door, ook al is hij al lang door Romney uitgeschakeld, tenzij misschien als Gingrich zich aan de kant van Santorum schaart (en dat gebeurt niet of te laat, hij is te trots op zijn zuidelijke achtergrond). Santorum is kansloos omdat Romney geweldig scoort onder vrouwen en ouderen (en die stemmen). Maar Santorum is dé kandidaat voor mannelijke blauwe boorden en de verdedigers van freedom.

Overigens is een groeiend aantal hotemetoten bij de republikeinen van mening dat Santorum in de race moet blijven en het van Romney moet winnen, omdat de partij zich moet richten op de macht in het congres, Obama wint toch. Het grote bijkomende voordeel is dat de Tea Party en de religieuze fundamentalisten dan zien dat zulke extreme standpunten niet kunnen. Daarna komt er een loutering en stapt men over op normen en waarden die populair zijn.

1 opmerking: