11 maart 2012

CDS Griekenland per ongeluk geraakt, weinig chaos hierdoor?:


Met hangen en wurgen besloot ISDA vrijdag dat de CDS derivaten voor Griekse staatsschuld geraakt zijn: er is een credit event geweest, of preciezer: een restructuring credit event. Nu zal iedereen zeggen, dat wisten we al, waarom moesten ze daar zo lang over vergaderen? Het was een herstructering van schulden en dat gebeurde zogenaamd vrijwillig. En omdat het een Europese CDS is, is er sprake van een restructuring credit event. In Amerika telt restructuring vaak niet als credit event. De cds bezitters hebben geluk gehad stelt Salmon (http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2012/03/09/greeces-cds-more-lucky-than-smart/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+felix-all+%28Felix+Salmon+-+All+%28Reuters+%2B+FS.com%29%29). Het vertrouwen dat je je goed met cds kunt verzekeren tegen faillissement van een land is hiermee niet hersteld.

Gaat dit het gevreesde Lehman moment opleveren? Men is er al enige tijd het er over eens dat je Griekenland moet zien als Bear Sterns en Spanje/ Italië als Lehman. Sinds kort vindt Europa dat de firewall voor een failliet van Griekenland goed genoeg is (zie bijvoorbeeld de uitlatingen van Neelie Kroes hierover).
Zo veel cds-en gaan er kennelijk niet uitgeoefend worden, al zijn er geruchten dat er bruto tig honderd miljard uitstaat, netto is het niet veel, men roept getallen onder de € 5-10 miljard. Er is ook niet veel ongeherstructureerde Griekse staatschuld over in handen van het publiek. Hoe de cds-en uitgeoefend gaan worden is onduidelijk, dat moet nog door ISDA beslist worden. Wat zijn deliverable bonds voor de cds nu zo ongeveer alle leningen op 12 maart omgeruild worden? De cds houders hebben het geluk dat de leningen onder Engelse wet pas ergens in april worden omgeruild en daar kun je cds-en waarschijnlijk op uitoefenen. Er blijft veel onduidelijkheid over de cds van Griekenland, er zijn verschillende soorten in de omloop met clausules over rstructuring: modified restructuring clauses en zelfs met modified modified restructuring clauses (zie FT Alphaville)

Die restructuring credit event moet de markt kunnen overleven. Problematischer is dat nu de aanval op Portugal en misschien Spanje weer ingezet gaat worden.
Dan heb je nog de Griekse banken die nu geholpen moeten worden en onplezierige verrassingen als schuldafschrijvingen op Griekse statsbedrijven, zoals Zalm bijna snikkend, duidelijk uit zijn humeur, moest ervaren als bederver van de winst in 2011.
Griekenland is nog lang niet uit de problemen. Ze kunnen de toegezegde € 130 miljard nieuwe hulp natuurlijk niet terugbetalen (zie bijvoorbeeld http://www.businessinsider.com/greece-a-harder-default-to-come-2012-3, daar komt men aanzetten met en ongelooflijk kleind deel van de Griekse bevolking dat nog werk heeft, het lijkt me overdreven, maar dat de particpatiegraad van werkenden in de bevolking laag is, staat buiten kijf). De Eurocrisis is nog niet opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten