29 maart 2012

BCA: drie redenen waarom groei in China hoger wordt dan gedacht


BCA (Bank Credit Analyst, de gerenommeerde Canadese denktank) is vaak tamelijk pessimistisch over heel wat Opkomende Landen. Daarom is het opvallend dat ze ineens een verhaal rondsturen waarin ze stellen dat de economische groei in China hoger dan gedacht zal zijn.
Hun argumenten:
1.de kredietgroei trekt weer aan. De rente was tot voor kort 11% voor bedrijven en gaat het richting 4% op bank acceptances. Dat zal helpen. Men heeft gewoon te drakonisch de kredietverlening gestopt aan niet staatsbedrijen en alleen al het opheffen hiervan zal de groei helpen.
2.De huizenmarkt staat er beter voor dan gedacht. Het aantal transacties begint weer te stijgen, al is het van een duidelijk lager niveau (zie plaatje van BCA). Huizen zijn iets minder onbetaalbaar in de grote steden dan een jaar geleden. De ontwikkelaars nemen hun verliezen en verlaagden hun prijzen voldoende. [noot: diverse economen zien een daling van 30% van de huizenprijzen voor ze kunnen aantrekken en we zijn nog lang niet zo ver].
3. De buitenlandse vraag is sinds februari weer aan het aantrekken( volgens container freight index). De ISM new orders heeft dezelfde trend.

Ik vind de argumenten overtuigend. Kredietgroei trekt aan als de drakonische monetaire verkrapping ongedaan genaakt wordt. De huizenmarkt gaat nog niet herstellen, daarvoor zijn nieuwe koophuizen nog te duur (bijna 9* modaal inkomen voor modaal koophuis), maar de correctie is ver gevorderd, omdat koopwoningen in miljoenensteden duur horen te zijn (men verdient daar meer (enkele malen meer) dan het modale inkomen van China) en de inkomens hard stijgen. Of die export zo goed zal groeien is de vraag, de export naar Europa zal niet best zijn. De exportgroei naar Azië en Amerika zal wel behoorlijk goed zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten