6 maart 2012

Spanje, Griekenland, Ierland te verschillend van Duitsland


Het plaatje van Ecompic laat zien hoe geweldig goed het ging in sommige van de PIGS in de eerste jaren van de euro. De groei van de consumptie was geweldig. Zelfs na de terugslag is Ierland heel wat meer opgeschoten dan Duitsland.
De groei van de consumptie viel voortdurend tegen in Duitsland, die was niet vooruit te branden en nu nog steeds niet. De Fransen moeten dit kwartaal de bonte os uithangen qua consumptie, van Duitsland komt het nog niet. Dat enorm dure drinkgelag van 200.000 pond had niet in Duitsland kunnen plaatsvinden, hoe veel emmers bier er ook gedronken worden.
Opvallend is wel dat na tien jaar de groei van de consumptie van de eurolanden zo dicht bij elkaar ligt, terwijl die tot 2008 zo enorm extra gestegen was bij de PIGS.

Om een muntunie te hebben moet de economische groei en de overheidstekorten ongeveer hetzelfde zijn, de groei moet sterk samenhangen tussen de landen onderling. Duitsland is de rare uitzondering in de eurozone, de economie in de meeste landen hangt veel meer samen met die van Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten