3 maart 2012

Goldman Sachs te pessimistisch over Amerikaanse huizenprijzenTwee plaatjes van de ontwikkeling van de huizenprijzen in de VS: boven dat van Goldman Sachs (Hatzius c.s.) en onder dat van wat de futures prijzen (radar, huizenrapport aan Obama) zeggen (bron Calculated Risk).
Goldman Sachs denkt dat de huizenprijzen in de VS nu op hun evenwichtsniveau staan en dat ze eerst nog wat naar beneden doorslaan voordat de prijzen gaan stijgen. De trend van Shillers prijzen voor de 20 grootste steden wijst in die richting.

De futures prijzen wijzen daarentegen op een stijging. Het dieptepunt zou achter de rug zijn. Deze futures lijken niet te optimistisch. In 2009 waren de futures prijzen te pessimistisch, al zag men wel eerder een omslag.

Op het ogenblik zie je een tweedeling: de prijzen van huizen die geforceerd verkocht worden (foreclosures) zitten in een flinke downtrend, terwijl de huizen die op normale wijze verkocht worden al aan het stijgen zijn. Voorlopig winnen de foreclosures nog, maar dat zal niet lang duren, misschien is het al voorbij. De kredietverlening is aan aan het trekken en het wordt weer makkelijker een hypotheek af te sluiten (maar het is nog steeds niet gemakkelijk). Er is te weinig gebouwd, het aantal gezinnen stijgt weer nu de werkgelegenheid weer aantrekt. Een en ander moet tot stijgende prijzen gaan leiden in een steeds groter deel van het land (helaas kan ik geen garantie geven).

Het blijft merkwaardig dat zo veel Amerikanen de huidige huizenprijzen maar gewoon, in evenwicht vinden en niet spotgoedkoop, zoals bijvoorbeeld Europeanen denken of de prijs/huur en maandelijkse hypotheeklasten aangeven.

3 opmerkingen:

 1. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and
  I'm inspired! Extremely helpful information specifically the ultimate phase :) I handle such info much. I was looking for this certain info for a very lengthy time. Thank you and good luck.

  Have a look at my web site; gold *xlango.com*

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I usually do not create many responses, but i did some searching
  and wound up here "Goldman Sachs te pessimistisch over Amerikaanse huizenprijzen".
  And I actually do have a couple of questions for you if it's allright. Is it simply me or does it seem like a few of these responses appear as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are writing at other places, I would like to keep up with anything new you have to post. Could you make a list of all of all your social pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Look at my page: gold

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

  Look at my web site - nutritionist

  BeantwoordenVerwijderen