8 maart 2012

Reële rente VS in bubbelscenario


De index in data stream voor Amerikaanse indexleningen voor inflatie laat een negatief reëel rendement zien op het ogenblik.
Ik heb wat typische periodes voor de Amerikaanse TIPS aangegeven in het plaatje.

Voor de kredietcrisis huppelde het couponrendement van TIPS mee met de vijfjaarsrente. In de kredietcrisis raakte men de kluts kwijt en had men deflatievisioenen en zag men TIPS als een soort raar credit papiertje, je wist maar nooit wat ermee kon gebeuren, in ieder geval niet veel goeds. TIPS krijgen een tik als credits een grote tik krijgen.

Sinds de kredietcrisis is de beleggingshorizon wat korter geworden en kijkt men meer naar de tweejaarsrente. Er leek wat consensus te komen wat de TIPS aan couponrendement moesten opbrengen in het Nieuwe Normaal, maar dat is sinds kort totaal overboord gegooid. De FED heeft beleggers voorbereid op korte rentes van 0 tot 2015, ook al gaat de inflatie omhoog door o.a. de imams in Iran.

Beleggers in obligaties moeten God op blote knieën danken als ze hun hoofdsom nog terugzien, dus ze moeten niet gaan piepen dat de reële rente -2% of iets dergelijks wordt. Je zou zeggen dat beleggers dan maar liever in reële beleggingen gaan vluchten, maar dat is maar beperkt het geval.

Goud krijgt de laatste maanden klap na klap sinds de groei van Chinese valutareserves stokt en bernanke niet tot QE3 is te vermurwen. De ECB doet nu eindelijk zo zijn best om hun balanstotaal naar de maan te sturen, maar dat overtuigt goudbeleggers minder dan de beleggers in TIPS die nu -2% reële rente steeds meer als een once in a lifetime opportunity zien (maar niet lang,dit is de blow off fase). Misschien zijn beleggers in TIPS wel meer verkwistend dan Alex Hope.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten