24 maart 2012

Hurstsignalen AEX op roodIn een vorige bespreking van de Hurstsignalen van A naar B (eter) beloofde ik te waarschuwen als de lange signalen op rood zouden vliegen (http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8900897907780842887&postID=1142382427791152228). Dat is volgens Tom Noach onlangs gebeurd, zie het onderste plaatje. Op naar de 320- voor de AEX.

Op IEX had Van Mourik de afgelopen week ook een update van de Hurstsignalen voor de AEX. Ook hij kwam voor de dag met zwartgallige gedachten voor de AEX. Hij laat in zijn plaatje zien hoe de kleinere golven bij elkaar opgeteld in mei een hoogtepunt moeten opleveren, maar omdat de langere golf naar beneden gaat, zou je eerder negatief moeten worden (zie bovenste plaatje).
Als we te ver boven de groene lijnen uitkomen ga je daarna rode beleggingsresultaten krijgen met de AEX. In september kun je het zoals gewoonlijk helemaal schudden, want dan gaat de groene lijn naar beneden.
De langere paarse trend lijkt me wat te negatief. Daar draait het om als je een wat langere horizon aanhoudt.
Je ziet een minicyclus met droevige situaties in maart 2009, juli 2010, oktober 2011 en als het Hurstsignaal van het plaatje gelijk heeft januari 2013. 14 maanden, in lijn met die van ISM en zoals Hussman aangeeft op fundamentele gronden.
Een top in de koersen in mei, het zou zo maar eens kunnen, dan wordt het kennelijk tijd wat meer naar fado’s van klaagzangen op Portugal te luisteren. Als die top boven maart 2011 ligt, dan wordt mijn verhaal sterker dat de paarse lange trend wat beter is dan ingetekend.

Ik ben het niet zo eens dat de langere koersgolf naar beneden gaat, omdat de winsten in 2013 het beter horen te gaan doen dan in 2012 (economische groei in 2013 hoger dan in 2012 in Nederland en dat geeft gewoonlijk de doorslag, winstgroei draait omgroeiversnellingen zelfs als het startpunt negatieve economische groei is). Ik ben wel een beetje bang voor de minicyclus die rond mei lijkt te toppen.

3 opmerkingen:

 1. Er schijnt enig misverstand te bestaan of het plaatje van Tim Noach is (ja, ik dacht het goed aangehaald te hebben) of van van Mourik (die heb ik er ter vergelijking bijgehaald, omdat het in IEX behandled was en populair).
  Ik nam het plaatje van Tim Noach omdat ik dat overtuigender vond

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedmorgen,
  Kijk u eens naar:
  Beleggen op de Golven kopieerde mijn grafieken en vermelde daar Rene van Mourik bij. http://tiny.cc/r4vfnw Nu hecht ik daar niet zoveel waarde aan. Van mij part mag je overal Frans bij zetten iedereen zal toch zien dat het mijn grafieken zijn die daar staan.
  Weblink:
  http://www.dekritischebelegger.nl/forum/aex/verwachting-koersverloop-aex/page/17#post-9763
  Een rectificatie is wel op zijn plaats den ik.
  Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het was echt mijjn bedoeling Tom Noach de eer te geven die hij verdient. Door het voortdurend veranderen van blogs/ namen had ik A naar B(eter) aangehaald waar toen de grafieken stonden.
   voor zo ver de indruk is gewekt dat ik van Mourik de eer wilde geven voor de plaatjes en analyses van Tom Noach, dat was niet de bedoeling en hiervoor mijn excuus.

   Verwijderen