8 maart 2012

China: 7.5% groei is minimum; steun voor noodfonds Amerikaanse infrastructuur


De plannen van China beïnvloeden de wereld meer dan ooit sinds de start van de Industriële Revolutie.
Aziatische beurzen kregen klappen toen de regering orakelde dat 7,5% het nieuwe groeidoel voor China is. Dat is laag voor China en veel meer zit er dit jaar vermoedelijk niet in. Maar zo bang hoef je nu ook weer niet te zijn dat de groei van China nu al verschrompelt tot die schamele 7,5%. 7,5% moet je zien als het minimum, zie het plaatje van JP Morgan.
Wat zorgelijker is de doelstelling voor de groei van M2:14%. Dat is (te?) laag als je meer dan 7,5% groei wil hebben.

China is uitermate succesvol in het maken van infrastructuur in onderontwikkelde landen met goede groeivooruitzichten. Nu is China toe aan een noodfonds voor Amerikaanse infrastructuur volgens de China Daily. De Amerikaanse infrastructuur is zo aan het verkruimelen dat die nu onderdoet voor menig ontwikkelingsland. Daar kan een noodfonds van China uitkomst bieden. 90% van de arbeiders om die infrastructuur te maken zullen Amerikanen zijn, dus men moet niet bang zijn dat Chinezen Amerikaanse banen inpikken. China is de enig geloofwaardige partner om hoge snelheidstreinen op tijd aan te leggen in Californië. Amerika heeft ook niet meer het geld om infrastructuur aan te leggen, zoals het een onderontwikkeld land betaamt. Je kunt gewoonweg niet meer om China heen, zo vinden ze en Amerika moet dat maar eens snel inzien.
Ja, we leven tegenwoordig in de wereld van het Nieuwe Normaal, maar dat gaat toch iets anders dan Reinhart/Rogoff beschrijven, aldus China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten