16 maart 2012

Fed steriliseert inflatie met QE3, anders kopen de zombies niet doorDe Fed is zich in aan het graven in zijn dubbele mandaat: lage werkloosheid en inflatie. Dat betekent eindeloze liquiditeiten aanbieden en inflatie wegpraten.
Gesteriliseerde QE is het nieuwe toverwoord, men laat uitlekken dat dit echt gaat gebeuren: doorkopen van hypotheekfondsen en staatsleningen zonder de banken extra vrije reserves te geven. Dat klinkt als hogere prijzen zonder dat er inflatie is. Goldman SAchs/ Zerohedge/ Martin Wolf suggereren dat de FED door moet kopen omdat anders het verschil met het afgelopen jaar te groot wordt en er een te grote relatieve verkrapping van het monetaire beleid optreedt.

Al dat monetair gestimuleer kan alleen als de inflatie zich netjes gedraagt. Vandaag viel de schade bij de inflatiecijfers mee: +0,4% door de dure benzine en 0,2% voor de kerninflatie(per maand, *12 op jaarbasis is al minder goed). De trend is zorgelijk,maar nog niet uitzichtloos, zo heet het.

Het geduld van de haviken binnen de Fed begint op te raken. Dit jaar zijn ze in de minderheid, maar volgend jaar wordt dat anders. Fed gouverneurs Plosser en Lacker roepen steeds harder dat ze in 2013 de rente willen verhogen.

Men zal blijven kijken hoe veel inflatie ingeprijsd wordt bij de TIPS, de voor inflatie geïndexeerde staatsleningen. Daar gelooft men de fed niet en dat kan erger worden. Als dat gebeurt, krijg je meteen opstand van de haviken tegen het beleid van eindeloos QE. Aankondigen van nieuwe QE gaat echt meer dissidenten veroorzaken nu de inflatie zo duidelijk weer op aan het lopen is en de bezettingsgraad zo hard op aan het lopen is en het verhaal van grote output gaps zwakker wordt.

Volcker begint nu zich te mengen in de strijd: meer inflatie is niet de oplossing, want dan is het afgelopen met QE.

De echte test is wat de zombiekopers van staatsleningen en de agencies gaan doen. Er zijn geen andere kopers meer van staatsleningen, want de rente is te laag. Of de FED of de centrale banken van Japan en China moeten kopen, anders krijg je het overheidstekort niet gefinancierd à 0,5 tot 2%. De Fed kan niet bijkopen als de inflatie stijgt, ook niet met gesteriliseerde QE. China lijkt na wat verkopen op bescheiden schaal weer minimaal bij te kopen en Japan doet nu ook niet veel. Zij kopen om hun valuta te verzwakken tegen euro en dollar. Japan wil inflatie, dus het verzwakken van de valuta komt goed uit. China wil lagere inflatie en minimalisering van de verliezen op hun valutareserves (winsten hebben ze opgegeven, maar ze hebben vorig jaar lieden aangesteld die de beste beleggingsresultaten moeten boeken met hun valutareserves en sindsdien zie je een opruiming van Treasuries). China koopt niet op grote schaal Amerikaanse Treasuries à 0,5-2% als de inflatie in de VS oploopt.
Tenminste dat is wat de markt nu denkt. Maar als de Chineszen wel kopen en de FED toch met QE3 komt, dan kan de rente verder dalen. Voorlopig houden we het erop dat de zombies rationeler worden en de inflatie nu echt zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten