21 maart 2012

Benderly: grondstoffenprijzen omhoog tenzij hard landing China


Jason Benderly c.s. heeft flink zitten rekenen aan de invloed van de ISM, monetair beleid, de sterkte van de dollar en de groei van de productie in Azië op de grondstoffenprijzen (hier de all commodities index HWWI, de breedste grondstoffenprijsindex). Het plaatje hierboven geeft zijn scenario's met veel groei in de VS en China tot weinig groei in de VS en te weinig groei in China aan.
Voor 2012 lijkt er niet zo veel meer in het vat te zitten door de groeiafzwakking in China en ook de ISM lijkt niet veel meer te stijgen en de dollar is te sterk. De ISM is overigens wel goed genoeg om ceteris paribus wel voor hogere grondstoffenprijzen te zorgen.
Het monetair beleid werkt vertraagd door in hogere grondstoffenprijzen. Het monetaire beleid is onomstotelijk zeer prijsopdrijvend voor grondstoffen. Betere groei in 2013 in Azië moet in 2013 weer een goede stijging van grondstoffenprijzen veroorzaken.
Benderly is tamelijk optimistisch over de groei in de VS in 2013, maar is misschien iets te pessimistisch over de groei in China. Een harde landing in China, terwijl de VS niet in recessie komt, zou goed zijn voor een val van de grondstoffenprijzen van ongeveer 15-20%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten