2 maart 2012

scenario's voor verband tussen olie en de SP500: wel of geen breuk in het aanbod



Simons van Bianco heeft zitten rekenen aan het verband tussen de S&P500 en de olieprijs. Hij zag daarbij drie scenario's. Eerst had je het scenario van het economisch herstel van 2003 tot 2007, waarbij de S&P500 lineair meesteeg met de olieprijs. Daarna kreeg je de korte periode dat de olieprijs uit de hand liep in 2007-2008 (en Trichet vond dat de rente door de olie-inflatie verder omhoog moest met als gevolg een zwakke dollar versus de euro en daarmee forceerde hij de oliesjeiks uit de zandbak van het Midden Oosten hogere olieprijzen af te dwingen). Daarbij daalde de S&P500 lineair mee met de stijgende olieprijs.
Tenslotte had je het tijdperk sinds de kredietcrisis waarbij een hogere olieprijs ook leidde tot een hogere S&P500, maar wel op een flink lager niveau en met kwadratische trekjes (een erg stijgende olieprijs was niet te best).
Het bovenste plaatje geeft die drie regiems weer.

Wat gaat er gebeuren als de olieprijs verder stijgt en de economische groei bedreigt in de oude wereld?
Dan zou het kunnen gaan als in het onderste plaatje (wie weet denk ik, het plaatje is van mij en niet van Simons). Dan zou men kunnen gaan zeggen dat sinds de Arabische lente de olieprijs de S&P500 negatief beïnvloedt. De olieprijs doet pijn sinds de Arabische lente. Als de olieprijs nu verder doorloopt zonder dat er oorlog uitbreekt (op supply problemen Iran, Zuid Soedan etc) dan zou het volgens de blauwe lijn kunnen gaan. Bij een oorlog wordt het uiteraard een ernstigere zaak.

Je kunt ook zeggen dat de S&P500 sinds de kredietcrisis gewoon 320 punten lager staat dan voorheen de olieprijs aangaf (tweede scenario). Of misschien heeft Simons gelijk met zijn kwadratisch verband (derde scenario).

N.B. oilwtxi = prijs van West Texas Intermediate olie per vat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten