11 maart 2012

samenvatting financieel economisch nieuws afgelopen week


De Grieken kregen het voor elkaar om bijna iedereen "vrijwillig" te laten kiezen voor 53% kwijtschelden van de schuld en nog wat looptijdverlenging en een 15% deel in een beleggingspapiertje van de ESM dat echt iets waard is. De mokkende rest kan gedwongen worden ook op het riante aanbod in te gaan. Na het nodige vergaderen vond de ISDA het een restructuring credit event en de CDS-en zijn getriggerd en zo krijgen we toch nog wat chaos, al leek vrijdag niemand zich daar erg druk over te maken.

Na de PMI's van de industrie was het vorige week de beurt aan de PMI's van de dienstensector. Die vielen buiten Europa meestal mee, o.a. in de VS maar was met 41 om te huilen in Spanje. Dat deden de obligatiehouders dan ook maar en ze kozen ook vorige week weer voor Italië dat nog een beetje nagenoot van de mooie daling van het begrotingstekort tot 3,9%.

Het belangrijkste economische nieuws was de 227.000 werkgelegenheidsgroei in de VS over februari met opwaartse herzieningen in de vorige maanden, een hele toestroom aan mensen die weer werk zoeken waardoor de werkloosheid niet daalde. Het was een buitengewoon goede maand voor vrouwen om aan een baan te komen. De participatiegraad steeg 0,2%. Kortom, heel goede cijfers.
De initial claims voor werkloosheid steeg naar 362.000 maar dat vinden we tegenwoordig een goed cijfer.
Het handelstekort groeide naar $ 52,6 mijard en samen met tegenvallende consumptie was dat reden voor de brokers om de groei voor het eerste kwartaal omlaag te brengen van 2,5-3% naar 1,8-2%.
De economische groei zou nu heel erg laag zijn gezien de groei van de werkgelegenheid en het aantal gewerkte uren. Het lijkt plotseling helemaal mis met de productiviteitsstijging en de arbeidskosten per eenheid product stegen over het vierde kwartaal (grafiek uit WSJ) en dit gaat in het eerste kwartaal nog een streepje erger worden. Met 80% van de kostprijs van producten en diensten gaat het niet goed en de kerninflatie gaat omhoog, daar helpt het enorme output gap geen hemeltje lief aan. Geen wonder dat Bernanke c.s. streng aan hun officiële uitlekreporter Hilsenrath toefluisterden dat QE3 even van de baan is, al kan men misschien wel met iets anders nieuws voor de dag komen. Maar even geen Bernanke put dus.

In China knalde de inflatie omlaag van 4,5% naar 3,2% en de geldgroei herstelde een pietsje. Er blijven zorgelijke geluiden komen uit China over de groei (doel verlaagd van 8 naar 7,5%) en de yuan is de laatste tijd zwak tegen de dollar om meer naar Europa te kunnen exporteren. Het handelstekort van China was record negatief (door het Chinese nieuwjaar o.a.). In Japan zagen we ook een record handelstekort, maar de leading indicators stegen.

In Australië hielden de achterneven van John in Wagga Wagga het droog: tegen de verwachtingen in braken de dijken voor het tien meter extra gestegen water van de Murrumbidgee-rivier net niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten